fredag 27 december 2013

Okej Zlatan

Ja ja. Jag måste väl tycka nåt om det här med Zlatan och intervjun i Expressen. När det nu dök upp bara några veckor efter min kärleksförklaring här i bloggen.
Jag tycker såhär: jaha, Zlatan hade inte mycket till genustänk, vilken chock. Grejen med såna här uttalanden och att media blåser upp dem, det är ju att det är nåt slags trend nu, typ kan vi få det att verka som att någon rasar? Kan vi få någon att säga nåt riktigt dumt, som nån annan blir kränkt av? Folkvalda politiker med direkt inflytande över samhället, dem måste vi granska och dra fram smutsen i ljuset, det är jätteviktigt. Och Zlatan? Han är superkändis men han sitter ju egentligen inte på någon viktig post, han är bara förbannat bra på fotboll. Han har tränat och spelat fotboll hela sitt liv. Vart skulle han ha fått genusmedvetenhet ifrån? Från den i övrigt fantastiskt upplysta och intellektuella idrottsvärlden? Där det premieras?

Såklart var det dumt sagt, det där att damerna borde få efter det de spelar in. Det framgick dock inte riktigt om han menade lön eller mer bonusar, som Anders Svenssons bil, som han i slutändan fick tacka nej till eftersom den skulle innebära värsta skattesmällen. Han hade inte råd att ta emot presenten. Det hade såklart ingen av gubbarna i fotbollsförbundet tänkt på. Det känns som en såndär smart idé som nån överförfriskad talare slängt ur sig på personalfest, och sen har man bara kört.

Jag hoppas att han inte menade lönemässigt. Det hade ju för övrigt varit intressant att se hur långt Zlatan hade kommit, hur bra han hade blivit, om han varit tvungen att jobba heltid som till exempel sjuksköterska under hela tiden i Malmö FF och Ajax, början av karriären. För det är så det har sett ut för damerna, fram tills ungefär nu. Eller att alltid få de sämsta träningstiderna, begagnade matchtröjor, den sämsta planen...
Eller prova att försöka komma tillbaka efter två graviditeter med barnafödslar och amning och vaknätter, och den fysiska påfrestning det är för kroppen, inklusive långa perioder där man inte kan träna som vanligt. Det finns helt enkelt en massa omständigheter.

Iallafall, som en klok person sa under julhelgen, om vi ska tänka sådär, då borde vi väl bara lägga ner den där himla ungdomsfotbollen som bara kostar pengar och inte ger några intäkter. Gud vad lite de spelar in. Hur länge ska vuxenidrotten behöva dra runt barnidrotten? Eller om vi går utanför idrotten, det här skattesystemet, det är ju väldigt orättvist, se på barnen överlag, de kostar och kostar, en riktig förlustaffär. Och det finns inga garantier alls för att de kommer bli framgångsrika och ge tillbaks det de kostat. Eller kulturen. Eller de sjuka. Eller vadsomhelst.

Det är tråkigt att allt det här, som ändå är intressant på flera nivåer, mynnar ut i en sån löjlig diskussion som handlar om att endera säga att damerna är mycket sämre än herrarna, (ja vad fan, ställ dem en mot en så lär det bli lite olika, Zlatan är kanske bäst i världen, det är ingen som får stopp på honom, men tror ni att den där jädra Elmander kan dribbla bort Nilla Fischer? Det tror inte jag.) eller också måste man säga att det är omöjligt att jämföra. Jag tycker såhär, det är samma sport, alla älskar den, alla borde hjälpas åt. Många av herrarna är bättre än många av damerna, eftersom de haft bättre förutsättningar. Alltså är det svårt att jämföra. Alla borde iallafall vara överens om att det är jävligt coolt att Sverige legat i täten under så lång tid på damsidan, att vi haft VM och EM på hemmaplan (i modern tid), att vi haft världens bästa liga under många år och kunnat värva kvinnliga spelare vars motsvarigheter om man försöker översätta dem till herrsidan aldrig skulle brytt sig om en sopig liga som allsvenskan. Marta kom till Umeå och sen Tyresö. Det är som om Messi hade spelat i AIK eller nåt.

Så, då var det gjort, god fortsättning!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida