torsdag 19 december 2013

Julmat

Såg den här lilla grisen förut:
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1470419_10152091839296508_719660182_n.jpg

med följande text under:  If you're gonna have a pig for Christmas, give her a good seat at the table.

och jag blev på så gott humör. Kul. Det är nåt speciellt med grisar, är det inte? Jag vet inte om det är deras ögon, eller öron, eller kanske trynena. Eller så är det för att man vet att de är så smarta. Min kompis K säger att han tycker det är nåt så sorgligt över grisar, för de är så fångna i sina egna kroppar. "Mer än människor?" utropade jag, nästan kränkt, och ja, det tyckte han. Jag har aldrig tänkt på att djur också skulle kunna vara det. Det är ju människans största börda, brukar jag tycka; utrustad med denna fantastiska hjärna, och samtidigt fast i världens sämsta kropp, så hon ändå inte kan förverkliga sig själv eller sina drömmar. Men det kanske är likadant för grisarna.

Sen såg jag nån som hade postat tips på veg-julmat. Alltså, mycket av det intresserar mig inte så mycket. De få grönsaker som kvoterats in på julborden sitter verkligen i tillbehörsfällan. Brysselkål, ofta överkokad, helt anonym. Rödbetssallad. Diverse kålsorter, kanske i majonnäsgegga. Och sen är det alla de här kreativa uppfinningarna; inlagd sill fast med aubergine istället, griljerad aubergine som ska påminna om skinka, tofu i senap och så vidare. Jag stod och pillade med det där första året tror jag, fast jag aldrig tyckt om sill och inte är nåt stort fan av aubergine.
Vad har man mer fått för sig? Julkryddade kikärtsbollar som bara trillar i bitar. Janssons frestelse med sojagrädde är ju superlätt, men även där ska man visst peta in små bitar aubergine, som ska likna...det där som traditionellt är i Janssons frestelse, husker ikke vad det heter nu. Iallafall. Julen går ut på att äta tråkig, blöt aubergine.

Det är ju så fånigt, grön mat är ju helt underbart resten av året; den luktar, smakar och ser bättre och mer inbjudande ut än köttmat anyday (det är oftast köttisarna också eniga om), utom på jul då den är sådär deprimerande. Det är som att grönsakerna klätt ut sig, försöker vara något de inte är.

Julen är de tunga kötternas högtid. Jag saknar dem inte nånstans men det är ett problem att julen handlar så mycket om att äta, och att det måste göras så traditionsbundet. Tur att man är vegan i modern tid så man kan köpa alla fancy färdiggrejer! Köttsubstitutmarknaden har ju helt exploderat de sista åren. Sedan jag flyttade till Oslo måste jag alltid kolla frysdiskarna när jag är hemma i Göteborg och se vad som hänt sedan sist. Gillar särskilt alla hittepånamn; veganhumor på sitt bästa.
Ni har kanske sett dem. Bredvid vanlig yoghurt. Det började väl med soygurt, en ganska naturlig förkortning av "Soy yoghurt" på engelska. Sen började det bli lite konstigt med havregurt som kom lite senare. Det låter väldigt dumt, när man måste fråga butikspersonalen om de har den. Det låter som nåt man hittat på själv.

Jag gillade annars namnet Yofu, som var tidigare än de här andra. Det låter lite coolt och påminner om tofu.

I frysdisken kan ibland se hur de bara gett upp, de kom inte på nåt namn. Hälsans Kök eller om det var Veggo hade nåt slags små sojabitar som bara hette Bitar a'la kyckling.
Quorn är ju som de flesta vet en egen produkt, gjord på nån svamp. Den har av någon outgrundlig anledning äggvitepulver i sig, så de halverade marknaden, eller i allafall målgruppen, på en gång kan man säga. Den har inte så roliga namn, de sätter ju bara "quorn" framför.
Astrid och aporna är nåt relativt nytt, i allafall utanför Malmö va? De har den omtalade Sk*nka utan rumpa som de kör varje jul. Och de veganska köttbullarna heter göttbullar. Sojakorven heter snällkorv och vaddetnuär som liknar bacon heter fejkon.
På ostfronten (hahaha) har det funnits Sheese väldigt länge. Vi kallade den puckost när jag växte upp. En liten hård rund klump som luktar ganska otäckt. Den smälter inte och passar inte till nåt. Nuförtiden finns det en uppsjö av veganostar. Både Cheesly och Jeezly är goda, och så Parmazano som bara är som ett pulver.

Ja, och sen har det säkert hänt massa mer sedan förra året, kommit massa mer. Jag ska köpa allt! Och bara käka veghalvfabrikat, brysselkål, och ingen aubergine.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida