tisdag 3 december 2013

Zlatan

Ibland känns det som att jag älskar Zlatan nästan lika mycket som jag älskar L. Jag vet, han har fru och barn, och vi är säkert väldigt olika, och man måste nog vara väldigt mycket tjusigare än vad jag är om man ska lyckas snärja en sån kille, eller åtminstone kunna fixa sig så man verkar tjusigare; nej, det skulle aldrig funka mellan oss ändå. Men titta får man. Han är på tv ofta.

Minns ni när han slog igenom, när det började snackas om den nya? Jag minns honom från runt år 2000 när han spelade i Malmö FF, man la märke till honom typ i sammandragen på Fotbollskväll på tv och sådär, vi var ju bara tonåringar då, herregud vad tiden går. Och sen fick man följa Ajax. Och sen Serie A, man tänkte ju att det var hans storhetstid, främst i Inter med Mourinho kanske, men det verkar mer som att han har den nu. Han blir ju bara bättre och bättre. Det är fantastiskt att se honom spela, han gör så sjuka grejer i varje match, även när de förlorar. I intervjuer säger hans lagkamrater att det är en ära att få spela med honom, att de bara häpnar över saker han gör på träningar och så.

Därför är det lätt att bli lite provocerad när man läser vissa sportjournalister, eller bara allmänna idioter i kommentarsfälten, eller hör kommentatorer under match, ja lite här och där helt enkelt, som framför åsikten att Zlatan skulle vara ett problem i landslaget. Jo, han är tydligen för bra. Det blir ojämnt i laget. De andra förlitar sig för mycket på honom. De andra är rädda för honom. Eller (och nu menar jag tidigare nämnda idioter) det där att han skulle vara en diva, för han går visst bara runt på plan och väntar på en bra passning. Tacka vet vi Anders Svensson, eller Johan Elmander, klassiska svenska spelare som springer och springer och inte får så mycket gjort och inte håller på och ska glänsa hela tiden, traditionella slitvargar som Johan Mjällby, Klas Ingesson, Håkan Mild. Blonda helyllekillar som aldrig skulle få för sig att säga att de är bäst (och det är de inte heller).
Man bara: Hallå! Kejsaren är naken! Zlatan är Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna, det är i n t e han som är problemet, det är de andra 10! Hur kan man inte se hans storhet? Bara titta på honom, han är alltid stenhårt markerad men gör sig spelbar ändå, positionerar sig rätt hela tiden, han har räknat 20 steg längre fram i tiden än alla andra angående vad som ska hända, det är ju schack liksom, och dessutom är han våran enda riktiga scorer, han är starkare än alla forwards vi har haft, han är bäst på straffar, han slår fantastiska framspelningar, gör fantastiska mottagningar, har nya spel-idéer hela tiden.
Så vad är det de menar? De vill hellre se ett jämndåligt Sverige. Det är fan helt sjukt.

Jag slukade Zlatans självbiografi för två år sen och kom på mig själv med att sitta och återberätta den för folk lite hursomhelst. Alltså det är ju nåt med honom, det känns liksom speciellt att vara samtida med honom, det är ju historiskt, det som händer nu. Skit i VM, det är ändå lika bra att inte Sverige är med, vi håller inte måttet, det laget vore inte mycket att åka och visa upp i Brasilien ändå, som min pappa säger, och dessutom blir det mer fokus på själva fotbollen vad gäller media och sånt, när den där konstlade patriotismen och det patetiska hoppet om VM-guld läggs åt sidan. Nej, vi vill bara se Zlatan vinna Champions League. Det är på tiden.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida