Det norska ordet för konstgjord är helt enkelt kunstig. Så kollar man på innehållsförteckningen på nåt skabbigt gelatingodis så står det typ "sukker, vann og kunstige stoffer". Vilket vi direktöversätter till socker, vatten och konstiga ämnen. Kul.
Den norska chokladen får mig på fall, det har aldrig varit några problem att vara vegan förrän den kom in i mitt liv. Det finns massa sorter som inte finns hemma, det är värsta Willy Wonka-produkterna. Walters Mandlar, en mjölkchoklad med bitar av brända mandlar i, liksom lite salta. Och Yades Trippelsjokolade, med nåt nötkross och vit choklad inuti vanlig choklad. Och chipsen. Är det nåt dom är bra på i det här landet så är det att göra chips. Dom kan strunta i fisken och oljan och allting och bara ta över världen med sina chips. Sørland är det bästa märket. Dom har två sorter som är värda sin vikt i guld; spansk paprika med persilja och sjarlottløk med creme fraiche. Tyvärr har dom börjat lansera en del konstiga smaker också, varav den senaste heter Peppes pizza. Det är väl ett speciellt reklamsamarbete kan man tänka sig, jag tror inte chipsen smakar mer som Peppes pizza än annan pizza.
Ett företag som heter Spice har riktat in sig på den norska slöheten som affärsidè. De kör hem mat åt folk som inte kan gå ut och köpa mat själva. Hemkörning är förstås inget nytt, och säkert bra för många. Men Spice har börjat med ett koncept som de kallar Gullpakken. Det är två färdigrätter, en dricka och en hyrfilm som man får hemkört till dörren. Gullpakken säljs med motiveringen "nå trenger du ikke gå ut på hele helgen!". Det skulle då innebära att man får överleva på en äcklig färdigrätt i tre dygn nästan, eller köpa Gullpakken flera gånger om dan. Det bästa är att Gullpakken kostar 469 norska kronor, vilket motsvarar 558 svenska. Kanske kan man räkna på att man får färdigrätterna för 150 per styck, en dricka för 100, hyra film för 100 och så 58 i fraktkostnad. Som hittat!
Får va en jäkligt bra hyrfilm, det.
Tyvärr har jag hört att det finns liknande grejer hemma i Sverige, så min teori om norrmännen är knappast hundraprocentig. Men fan vad kasst det är, att det där funkar. Folk skaffar sig mer och mer praktiska och tjusiga kök men ingen lagar mat i dom längre. Lycka är att stanna inne i sin bostad med sina prylar så mycket det bara är möjligt.
Har fått förklara för sjuttielfte gången att det vanligtvis inte är i ägg i bröd. Det går bara inte in, bröd utan ägg i, vad skulle det vara för ett mystiskt bröd?
När blev folk så matefterblivna?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar